Inspiration

Inspiration hiver udfordringerne ud i lyset

År2016 - BrancheHandel, lager og logistikYdelser/opgaverArbejdsmiljøArbejdsmiljøorganisation

En ny struktur i Inspiration-kæden har øget fokus på arbejdsmiljøet, og i samarbejde med CRECEA er butikkernes udfordringer blevet hevet ud af baglokalerne og lagt frem på disken. Den skræddersyede arbejdsmiljøuddannelse har ført til en ny arbejdsmiljøorganisation, et gennemarbejdet årshjul og en kultur, hvor sikkerhed og åben dialog er i højsædet.

 

Umiddelbart kan det lyde som enhver leders mareridt: billeder af potentielt farlige situationer på arbejdspladsen, som endda er taget af medarbejderne.
Men i Inspiration er billederne blevet bestilt af ledelsen, og medarbejderne er endda blevet bedt om at lede efter mulige problemer. Målet er dels at få løst de konkrete udfordringer, dels at dyrke en kultur, hvor udfordringer kommer på bordet i stedet for at ulme i hjørnerne.
”Målet med processen er at skabe et godt arbejdsmiljø, der fremfor alt er sikkert, men som også er præget af en åbenhed, hvor intet bliver fortiet. Det er til alles fordel,” siger Anne Mensbo, der er formand for arbejdsmiljøorganisationen og sidder i ledergruppen i Inspiration.
De 47 Inspiration-butikker blev i 2012 købt af den fynske erhvervsmand Niels Thorborg, som i flere af sine øvrige virksomheder har samarbejdet med CRECEA. Da Inspiration-kæden skulle opbygge en ny arbejdsmiljøorganisation, blev der taget kontakt til CRECEAs specialist i det fynske, Niels-Christian Daugaard.
”Det stod hurtigt klart, at Inspiration ikke blot var ude efter en arbejdsmiljøuddannelse, men også en arbejdsmiljøkultur. Der var brug for, at vi udviklede en skræddersyet arbejdsmiljøuddannelse, og den udfordring tog vi naturligvis op,” siger Niels-Christian Daugaard.

 

Udfordringer fanget på kamera
Den primære udfordring for Inspiration var, at der med salget af butikskæden blev ændret på nogle grundlæggende præmisser. Hvor butikkerne tidligere var ejet af forskellige ejere, var der nu tale om én koncern under samme CVR-nummer, og dermed ændrede det lovmæssige grundlag for arbejdsmiljøet sig. Nu var der pludselig krav om en arbejdsmiljøorganisation, der gik på tværs af hele virksomheden, og dermed blev et lokalt problem i en butik til et potentielt generelt problem. Derfor blev de valgte arbejdsmiljørepræsentanter bedt om at bevæbne sig med et kamera og opsøge problemer i de enkelte butikker, og billederne blev diskuteret på kursusdage.
”Et billede af en trappeopgang, hvor der står varer, som man skal navigere udenom – måske med en tung kasse på armen - giver medarbejderne og ledelsen mulighed for at tale om noget konkret i stedet for at tale om en teoretisk problemstilling. Og de kan hurtigt blive enige om, at det selvfølgelig skal løses, og at erfaringerne fra den konkrete butik kan bruges i de øvrige butikker,” siger Niels-Christian Daugaard.

 

Passer til virkeligheden
CRECEAs konkrete tilgang og respekten for virkeligheden ude i butikkerne er ifølge Anne Mensbo nøglen til det gode samarbejde.
”Det har været vigtigt for os at få et uddannelsesforløb, der har været skræddersyet til os. Det har taget højde for den virkelighed, vores ansatte befinder sig i, og at vi har kunnet holde arbejdsmiljøuddannelsen internt, har givet det rigtige klima for en fortrolig dialog, hvor alle har kunnet tale frit,” siger Anne Mensbo, der også peger på CRECEAs erfaring som et afgørende parameter.
”Når organisationen er på bar bund, er der brug for en samarbejdspartner, der har styr på strukturen. I løbet af 2016 skal vi gennemføre en APV, og her kan vi læne os op ad den pilot, vi sammen med CRECEA har gennemført i tre af vores butikker. Struktur, overblik og erfaring er afgørende for, at vi når i mål, og at processen bliver en god oplevelse for hele organisationen. I den proces er CRECEA den helt rigtige samarbejdspartner,” siger Anne Mensbo.

Mere information

Niels-Christian Daugaard-Jensen

Arbejdsmiljøkonsulent, Maskinmester, Lead auditor

Flere cases

Vis alle

Danske Bedemænd

CRECEA Krisekorps - kan skabe tryghed på arbejdspladsen

Lantmännen

Terminalen med de gemte ildsjæle

Bo & Aktivitet Aabenrå

Når krop og sprog hænger sammen

Maribo Seed International ApS

Ergonomiske forbedringer på stedet

Inspiration

Inspiration hiver udfordringerne ud i lyset

Center for Miljø og Energi, Aarhus Kommune

Balancen mellem stive rammer og pladdersnak

Poul Pedersen

Personlige samtaler gav APVen liv