Sådan sikrer du indeklimaet

1.12.2017

Når mørket breder sig, er vi vilde med at skabe hygge med levende lys, men brugen af levende lys er faktisk meget belastende for vores indeklima. Derfor kan det være en rigtig god idé at erstatte de levende lys med LED baserede lys, hvor man i dag endda kan få nogle med bevægelig væge, eller med lyskæder.

 

Her er 10 gode råd til, hvordan du sikrer et godt indeklima – trods lysten til at have levende lys:


1. Skab hygge med lyskæder eller kunstige LED-stearinlys i stedet for levende lys
2. Tænd kun levende lys ved særlige lejligheder eller i kort tid af gangen
3. Vælg fyrfadslys frem for andre levende lys. De oser mindre
4. Undgå lys med duftstoffer og lys af gelé
5. Sæt ikke levende lys i træk – lyset brænder dårligere og oser mere
6. Luft ud, så snart I har slukket de levende lys
7. Sluk levende lys med fingrene eller en klemme, så vægen ikke ryger
8. Klip vægen så kort som muligt
9. Appelsiner med nelliker giver en dejlig duft af jul helt uden os
10. Luft ud flere gange dagligt, selvom det er koldt – også selvom I ikke tænder levende lys

 

Læs evt. mere på www.indeklimaportalen.dk

Mere information

Jørgen Lauridsen

Arbejdsmiljøkonsulent, Civilingeniør

Erik Jørgensens Møbelfabrik

2.10.2017Produktion af kvalitetsmøbler kræver overblik over de interne processer

Produktionen af højkvalitets møbler fra kendte designere som Wegner, Volther og Friis & Moltke Design, består af rigtig mange komponenter, som er helt afhængige af hinanden, og derfor er der på en arbejdsplads som Erik Jørgensens Møbelfabrik behov for, at de interne processer er helt på plads. Det er nødvendigt, at man har forståelse for og overblik over hele processen lige fra fx læderet bliver skåret til, til en smuk ny Corona stol står færdigproduceret og er klar til at forlade fabrikken.


En sådan forståelse og overblik stiller store krav til samarbejdet mellem afdelinger og mellemledere, og lige netop det ønskede de at forbedre på Erik Jørgensens Møbelfabrik.


Derfor blev der sat en proces i gang, hvor det centrale var at fokusere på den fælles opgave – nemlig at producere kvalitetsmøbler. Og desuden skulle de finde frem til, hvordan det kunne gøres, så alle har det, de har brug for på rette øjeblik – med respekt for hinanden og i en god tone.


Det vigtige er ejerskab over hele processen – ikke kun individuelle dele
CRECEAs arbejds- og organisationspsykologer tilrettelagde et forløb, hvor alle mellemledere først blev interviewet, så alle fik en chance for at udtrykke, hvordan de mente, at samarbejdet mellem de forskellige afdelinger og processer kunne blive bedre. 


Herudfra blev de efterfølgende interventioner tilrettelagt. Fx blev mellemledergruppen bedt om at udvælge én arbejdsproces og i fællesskab optegne ALLE de opgaver, der havde med den proces at gøre. På den måde blev det synligt, hvem der havde brug for hvilken viden og hvilke ressourcer hvornår.


Arbejdet med at beskrive processen gav en forståelse for hinanden på tværs i mellemledergruppen, og sammen skabte mellemlederne en fælles forståelse for de knuder, de møder i hverdagen, og ikke mindst hvordan de skal håndtere dem fremadrettet. 


Ifølge produktionschef Søren Laulund har arbejdet med processen givet alle en større forståelse for hinandens områder, og de er nu klar over, hvad der skal lykkes for den enkelte, for at alle kan lykkes i deres job, og ikke mindst, at de er fælles om den opgave. Ifølge Søren har ”vi nu fået en skitse, som vi selv er en del af og passer ind i, og det kan vi alle se”.

 

Endvidere siger Søren, at procesarbejdet og fokus på den interne kommunikation og tone har gjort, at der nu er en langt bedre kommunikation i mellemledergruppe, hvor han ikke længere skal være kommunikationsled. Nu er alle klar til at ytre sig om gode ideer på andres områder, og man gør det på en konstruktiv måde. Man er ikke bare kritisk.

 

Nogle gange er raketvidenskab slet ikke nødvendigt
Efter samarbejdet med CRECEA har de fået en helt ny måde at afholde møder på. De er blevet meget bedre til at strukturere deres møder og fastholde pointer, så man kan overholde aftaler. Og ikke mindst så taler de ikke længere alle på en gang og holder flere møder i mødet. Som Søren siger: ”så er det slet ikke raketvidenskab, men det hjælper”. 


Ved at samarbejde med CRECEA om processen har det ifølge Søren været muligt at lave en kontrolleret organisatorisk ændring, og selvom han selv kunne italesætte mange problematikker, så er det i sådanne tilfælde helt nødvendigt, at der står en professionel virksomhed bag arbejdet. Både fordi deltagerne så tager arbejdet mere seriøst, og fordi psykologerne har helt andre værktøjer, de kan bringe i spil.

Mere information

Tine Bødker Grynnerup

Arbejds- og organisationspsykolog, aut.

Test dig selv

19.9.2017Mon din viden om arbejdsmiljø er opdateret?

Test din viden - er du sikker på, at du er opdateret på den nyeste lovgivning om arbejdsmiljø?

 

CRECEA har her lavet en lille quiz på bare 10 spørgsmål. 

 

Når du tager quizzen finder du ud af, om du har behov for at få din viden om arbejdsmiljø opdateret.

 

Tør du?

 

Jeg tør, og tager quizzen her

 

 

PS


Hvis du kan svare rigtigt på 8 eller flere spørgsmål, består du testen. (vi tror, du er god, så vi har sat barren højt)

 

Hvis du ikke består – ja, så er du velkommen til at tage den igen.

 

CRECEA afholder løbende kurset ”Opdater din viden”, som netop henvender sig til alle medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen, der fx har været på arbejdsmiljøuddannelse for år tilbage og derfor trænger til at få den nyeste viden på området serveret for at være helt opdateret. Se hvornår vi holder det næste gang.

Mere information

Kontakt
CRECEA A/S
T 70 10 86 00
crecea@crecea.dk

September måneds gode råd

1.9.2017 | Er der sammenhæng mellem tidlig død og skimmelsvamp?

Nogle tror det. Men nej. Der er ikke sammenhæng mellem tidlig død og skimmelsvamp.

 

Men skimmelsvampen kan være årsag til irriterede slimhinder, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. Derfor ønsker vi ikke, at den vokser, hvor vi er som fx i vores hjem og på vores arbejdsplads.


Skimmelsvampen er i virkeligheden overalt i naturen, og derfor er det umuligt at få et skimmelfrit miljø. Men vi kan sørge for, at den ikke får vækstvilkår og dermed ikke begynder at vokse og bliver dyrket.    


Det kan vi gøre ved at sikre os, at skimmelsvampen ikke får vand. Derfor kan du med fordel følge CRECEAs gode råd til forebyggelse af skimmelsvamp:

 

• Undgå vandindtrængning og hold øje med utætheder
Tjek at taget er tæt, at der ikke revner og buler i tagpap, at der ikke er løse tagsten
Hold øje med revner i murværk og fuger
Tjek at tagrender, nedløbsrør og udluftningsriste er rene
Tjek at dræn, kloakker og afløb er rene og fungerer

 

• Sørg for god ventilation
Undersøg om ventilationsanlægget fungerer, som det skal, og om alle udsugningsventiler, riste og rør er rene og fri for skidt og støv
Undersøg om der er dug på ruderne eller kondensvand på fliser og kolde vægge

 

• Undgå uhensigtsmæssig adfærd
Man må ikke lade være med at ventilere, fordi det trækker, ventilation er nødvendig

 

• Brug øjnene
Se efter fugtskjolder og skimmelvækst i tagrum, kældre, krybekældre, i køkken og toiletter, baderum og vaskerum. Se efter om der er skjolder og misfarvede pletter på vægge, lofter og gulve. Bag reoler, opslagstavler og møbler der står op ad ydervægge. Under gulvbelægning.

 

• Brug næsen. Læg mærke til om der lugter muggent. Lugt i skabe, paneler, ved stikkontakter og rørgennemføringer – her kan man måske opdage skjult skimmelvækst.

Mere information

Jens Kjær Jensen

Arbejdsmiljøkonsulent, Miljøtekniker

Stress af efter ferien

Det kan være hårdt at komme retur på arbejde efter en lang og afslappende ferie, og mange frygter store bunker på skrivebordet og uoverskueligt mange e-mails i indbakken.

 

Vi håber, at du har kunnet finde ud af at lade arbejde være arbejde og fokusere på at slappe af på din ferie. Her giver CRECEA dig fem gode råd til at undgå stress, når du vender tilbage til alle de opgaver, der skal løses, møder der skal planlægges og afholdes, og målsætninger der skal opnås.

 

1 Den bløde start

Der er rigtig mange stresseksperter, der anbefaler, at du starter blødt op efter din ferie. Det er ikke uden grund. Der er forskningsmæssigt bevis for, at din krop og dit hoved omstiller sig til en anden ”gearing” efter ferien. Det er dog ikke nemt, når alle bunkerne og måske også medarbejdere og ledere skriger til dig ”løs mig!” For at kunne skabe den bløde start for dig, skal du efter ferien sætte et tempo, som er under dit normale optimale præstationsniveau. Du kan selv mærke hvor det er, men det kræver at du sætter tempoet så langt ned, at du kan mærke at du ”underpræsterer”. Start med det fra dag et og øg så dig selv langsomt i niveau. Efter den første uge skulle du nu være nået så langt op i niveau, at du kun i korte perioder kan mærke, at du arbejder langsommere i niveau. Oprethold så dette niveau resten af året, da det er dit reelle optimale niveau.

 

2 ”What have I done” lister

Mange vil anbefale ”to do” lister for at få styr på tingene. I stedet anbefaler vi, at du sætter dig ned en halv time, før du skal hjem og laver en ”what have I done” liste, en liste over alle de opgaver du fik nået i løbet af dagen. Dette skal ses som mere motiverende, da mange af de opgaver, folk arbejder med i dag, er for komplekse til at stå på en ”to do” liste.

 

3 Lad være med at arbejde over

Det kan nemlig være meget fristende at arbejde over de første dage efter ferien for at indhente det forsømte - specielt hvis man skal arbejde i et lavere tempo end normalt. Det  er i følge mange eksperter en dårlig ide, fordi du så lynhurtigt kommer ind i rytme, hvor dit arbejde bliver prioriteret over dit privatliv. Det giver typisk dårlig samvittighed, da det ikke er afstemt med familien, og dette er en af de største stressfaktorer vi har. Dette leder op til råd nr. 4.

 

4 Tag familien med i prioriteringen

Ved din familie, hvor meget du har tænkt dig at arbejde det næste halve år? Ved du det selv? Afstem med din familie, hvor meget du faktisk har tænkt sig at lægge af tid på jobbet. Kan du holde 37 timer, eller regner du med at skulle bruge overtid? Det kan være rigtig godt at have stemt af med familien i forhold til det næste halve år. Husk familien har lige haft dig hos dem i typisk to-fire uger i streg, og nu forlader du dem igen for arbejdet. Sæt dem ind i, hvor meget de skal regne med at undvære dig. Måske kan dette også hjælpe på din prioritering.

 

5 Hvis alt andet fejler, brug dine 100 %

Hvis ovenstående ikke fungerer for dig, så tag dette råd: Find selv ud af, hvordan du vil bruge din tid det næste halve år. Husk, at du har kun 100 % af din energi/tid at give af. Hvor meget skal henholdsvis din familie, arbejdet, venner og anden fritid have? Det vigtigste er at bremse dig selv, inden du går ud og laver det samme, som du altid har gjort. Hvad skal dine prioriteringer være? Lev efter dem og forhold dig til, at så er det godt nok, da du ikke kan give mere end 100 % af dig selv.

 

Få også her CRECEAs gode råd til, hvordan du hjælper en kollega med stress.

Mere information

Kontakt
CRECEA A/S
T 70 10 86 00
crecea@crecea.dk

Hvordan er dit sommer autosvar?

1.7.2017 | Hold ferie uden stress

"Jeg er på ferie til 8. august med begrænset adgang til mail og mobil"

 

Hvad er der i vejen med det autosvar? Se svaret nederst (hvis du ikke allerede har gættet det).

 

Læser du din arbejdsmail i ferien?

 

Hvis ja, så spørg dig selv, om der er et reelt behov for at tjekke mailen – har din arbejdsplads fx bedt dig om det? Eller handler det udelukkende om dårlige vaner?

 

Hvis det bare er en fortsættelse af en vane med altid at ”være på”, så benyt lejligheden til at koble helt af. Det er jo det, ferien er til for.
Hver gang du tjekker din mail, afbryder du din ferie. Så hvis det virkeligt er nødvendigt at ”tjekke ind”, så lav en aftale med dig selv og din arbejdsgiver om et afgrænset tidsrum.

 

En stresset hjerne kan ikke vurdere, om en opgave er vigtig – lige nu
Hvis man føler sig stresset, inden man går på ferie og i ferien hele tiden går og tjekker sin telefon for at se efter mails og beskeder, så kan det være virkelig problematisk. I den situation genaktiverer man den stress, man havde inden ferien, og man får således ikke muligheden for at slappe af. Desuden kan det forværres af, at en stresset persons hjerne har sværere ved at vurdere, om en opgave er en, man behøver at handle på nu, eller om den kan vente til senere. En stresset hjerne vil ofte vurdere alt som vigtigt, og derfor begynder man at svare på mails og løse opgaver, som reelt kan vente. Dermed er der en risiko for, at man bliver endnu mere stresset – mens man faktisk er på ferie.

 

CRECEAs gode råd
Derfor vil et godt råd fra CRECEAs erhvervspsykolog Daniel Mærsk være:
• slå mailopdateringerne fra på din telefon og pc, så du slet ikke modtager mails - så længe alene muligheden er der, vil hjernen være optaget af muligheden
• gem din arbejdstelefon væk, så du slet ikke kan se den.

Rigtig god ferie 

 

P.S. Autosvaret bør naturligvis lyde: ”Jeg er på ferie frem til 8. august UDEN adgang til min mail og mobil”… eller endnu bedre:

Jeg er på ferie frem til 8. august. God sommer”.

Mere information

Daniel Mærsk

Arbejds- og organisationspsykolog, aut.

Alle artikler

Se alle

Erik Jørgensens Møbelfabrik

2.10.2017 | Produktion af kvalitetsmøbler kræver overblik over de interne processer

Test dig selv

19.9.2017 | Mon din viden om arbejdsmiljø er opdateret?

September måneds gode råd

1.9.2017 | Er der sammenhæng mellem tidlig død og skimmelsvamp?

Hvordan er dit sommer autosvar?

1.7.2017 | Hold ferie uden stress

Terminalen med de gemte ildsjæle

31.5.2017 | Ergonomi i Lantmännen

Ved du, om du har styr på virksomhedens kemi?

18.5.2017 | Få svar med 8 spørgsmål i tjeklisten

Roskilde Kommune

1.5.2017 | Forflytninger udover det sædvanlige

Test din viden om kemi

17.3.2017 | 10 spørgsmål der afslører, om du har styr på de grundlæggende arbejdsmiljøregler for kemi

Bo & Aktivitet Aabenrå

9.2.2017 | Når krop og sprog hænger sammen

24. december

24.12.2016 | Ulykker i hjemmet

23. december

23.12.2016 | Kan juleferien få stress til at forsvinde?

22. december

22.12.2016 | Nudging

21. december

21.12.2016 | Hvordan vælger jeg den rigtige handske?

20. december

20.12.2016 | Sikkerhedskultur

19. december

19.12.2016 | Gode råd til arbejdsmiljørepræsentanten

18. december

18.12.2016 | Julegodter – og måske en ekstra løbetur

17. december

17.12.2016 | Du kan selv være med til at minimere støj

16. december

16.12.2016 | Ét godt råd om konflikter

15. december

15.12.2016 | Elastikøvelser og udstrækning

14. december

14.12.2016 | Brug af testværktøjer

13. december

13.12.2016 | Stress er en kompleks udfordring

12. december

12.12.2016 | Gode råd til en lang julerejse

11. december

11.12.2016 | Generende støj der kommer udefra

10. december

10.12.2016 | Juleergonomi

9. december

9.12.2016 | Rigtig god julefrokost

8. december

8.12.2016 | Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

7. december

7.12.2016 | Julemotion

6. december

6.12.2016 | Har du styr på den nye faremærkning af kemikalier?

5. december

5.12.2016 | Sådan kan støj på storrumskontoret forebygges

4. december

4.12.2016 | Hjælp en kollega godt tilbage på arbejde

3. december

3.12.2016 | Få teamet til at præstere

2. december

2.12.2016 | En ergonomisk drillenisse

Maribo Seed International ApS

30.11.2016 | Ergonomiske forbedringer på stedet

Ledercoaching

15.8.2016 | At have en sparringspartner er en uvurderlig hjælp

Inspiration hiver udfordringer ud i lyset

11.5.2016 | Med en skræddersyet arbejdsmiljøuddannelse

Forskere slår alarm

2.5.2016 | De bekymrer sig for kvaliteten af undervisningen i psykisk arbejdsmiljø på de lovpligtige arbejdsmiljøuddannelser

Sluk for konflikten

1.5.2016 | 

Planlæg dit møde

1.4.2016 | - Og kom godt fra start

Balancen mellem stive rammer og pladdersnak

24.2.2016 | Erfaringer med profilværktøjet Diversity Icebraker

Personlige samtaler gav APVen liv

11.2.2016 | Læs om erfaringerne ved Poul Pedersen A/S

Din rolle som AMR

1.2.2016 | Hvad er min rolle som arbejdsmiljørepræsentant i trivselsspørgsmål?

Arbejdsmiljø i ny- og ombygninger

1.11.2015 | Tænk arbejdsmiljø ind i projektstadiet

Forbered sundheden

1.10.2015 | Få tjeklisten til den gode forberedelse

Mindre belastning men mere aktivitet

1.9.2015 | Mindre belastning i arbejdsmiljøet stiller krav om højere aktivitetsniveau

Sov til du føler dig udhvilet

20.8.2015 | Det er ikke spild af tid at sove, læs her hvorfor.

Tjekker du mails i ferien?

10.7.2015 | Er du på vej på ferie, så tjek her om det er dig, der skal gemme telefonen væk

Hvordan er reglerne for at arbejde ude i sol og varme?

1.7.2015 | Bliv klogere på hvad vejledningen er i forhold til at arbejde udendørs i varmen og få gode råd til førstehjælp, hvis nogen bliver dårlig i varmen.

Unge mand – lever du farligt?

11.6.2015 | Unge mænd i alderen 15-25 år dør 3 gange oftere end kvinder

Er du en god kollega?

1.5.2015 | Få her nogle gode råd til hvordan du er en god kollega

Sid godt ved bordet på kontorarbejdspladsen

14.4.2015 | Her er nogle gode råd til, hvordan du kan indrette kontorarbejdspladsen.

Hvordan håndterer du ubehagelige mails?

1.4.2015 | Her er en række gode råd

Viden: få din nattesøvn

10.3.2015 | Nattesøvnen er væsentlig for din sundhed og for at forebygge bl.a. stress. Her er nogle gode råd til at sikre en god nattesøvn

Kom godt i gang med beredskabsplaner

1.2.2015 | Få CRECEAs gode råd til at komme i gang med arbejdet med jeres beredskabsplaner.

Brug hovedet til at løfte rigtigt!

1.12.2014 | Sådan er budskabet i CRECEAs gode råd om at løfte rigtigt og passe godt på ryggen.

Nudging i arbejdsmiljøet

5.11.2014 | Nudging er perfekt til at skabe forbedringer i arbejdsmiljøet ved at skubbe til adfærden på arbejdspladsen. I denne artikel kan I læse mere om, hvordan CRECEA bruger nudging i vores rådgivning til at ændre adfærden til det bedre – til gavn for arbejdsmiljøet.

Hjertestarter, sådan bruger du den

1.10.2014 | Førstehjælp: Den 16. oktober er der hjertestarterdag, og i den anledning er her CRECEAs gode råd til, hvad man skal gøre, hvis man oplever en person med hjertestop.

Vær sikker på at følge loven

30.9.2014 | Nyhed: CRECEA Lovkravsliste er et nyt tilbud til virksomheder, der er certificerede og derfor skal være opdateret på den seneste lovgivning. Eller til virksomheder, der bare gerne vil være opdaterede.

Fokus på vidner til mobning

18.9.2014 | Vidnerne til uenighed og konflikter kan spille en vigtig rolle i forhold til at forebygge, at mobning opstår på arbejdspladsen.

Ansvar og pligter i arbejdsmiljøet

1.9.2014 | Alle har et ansvar for, at arbejdsmiljøproblemer bliver løst.

Hjælp en stressramt kollega

18.8.2014 | VIDEN: CRECEAs psykologer beskriver her, hvad du skal kigge efter, og hvad du kan gøre, hvis du har en kollega, der viser tegn på stress.

Få frisk luft og hold dig kølig i varmen

31.5.2014 | Indeklima: Her er seks gode og gratis råd til at holde jer kølige i varmen.

Ryd op i rengøringsmidlerne

1.3.2014 | Brug en ledig stund til at rydde op i gamle faremærkede produkter.

Brug nudging til at forbedre arbejdsmiljøet

5.2.2014 | NUDGING: Nogen glemmer høreværnet, nogle har for travlt og andre får ikke bevæget hæve- sænkebordet. Her er gode råd til hvordan du effektivt kan bruge nudging i de tre situationer og dermed forbedre arbejdsmiljøet.

Sygefravær og arbejdsfastholdelse

4.2.2014 | Læs mere om de nye refusionsregler, og om hvordan CRECEA kan rådgive jer omkring sygefravær i forhold til de nye sygedagpengeregler.

Godt for lænden at være i god form

12.12.2013 | En ny undersøgelse viser, at god fysisk form kan hold smerter i lænden væk.

God ergonomi i bilen

7.11.2013 | Ergoterapeut Kate Severinsen vurderer ergonomi og arbejdsmiljø, når hun kårer businessbilen 2014

Er du helt sikker på CE-mærkningen?

10.9.2013 | En CE-mærkning er ikke en godkendelse, og der er god grund til at få rådgivning, når I skal købe ny maskine.

Skru op for arbejdsglæde og performance

5.9.2013 | Lad CRECEA hjælpe med at skabe rammerne for de bedste resultater.

Øvelser til kroppen så du kommer godt i gang

8.8.2013 | August måneds råd

Styrketræning gav færre smerter

20.6.2013 | Laboranters smerter i nakken blev mindsket med 70 pct. efter styrketræning.

Musesmerter rammer mænd

14.3.2013 | Måske er kvinder mere bevidste om at passe på kroppen, når de arbejder.

Sladder kan give stress

17.1.2013 | Oplevelsen af at blive frosset ude på arbejdspladsen eller at være udsat for sladder og rygter giver både fysisk og psykisk stress hos den, det går ud over.