3 gode råd til at håndtere kriser

En krisesituation kan både være af privat og af arbejdsrelateret karakter, og den kan opstå hvornår som helst. Den slags oplevelser er ubehagelige, men de er også en del af livet. 

I krisesituationer er omgivelsernes reaktion af afgørende betydning. De fleste af os har sikkert både erfaringer med øjeblikke, der ikke blev tacklet hensigtsmæssig af omgivelserne, og øjeblikke med personer der trådte til og gjorde det helt rigtige.

 

Her får du 3 helt basale men gode råd til, hvad vi skal gøre i tilfælde af en krise:

 

1. Ha en plan
Når det uforudsete, voldsomme sker, er der en risiko for, at vi bliver som høns uden hoveder, med mindre vi ved, hvad vi skal gøre. Det behøver ikke at være en plan med en masse detaljer, bare der er en plan. En plan giver nemlig vores hoveder noget at holde fast i i det kaos, det uforudsete, voldsomme er.

 

2. Ta ledelse
Under pres er der brug for ”en voksen”, der signaler: ”Jeg ved, hvad der skal gøres!”. Glem alt om rundkreds og demokrati. Af natur bliver vi ultrahierarkiske i pressede situationer, og har ingen problemer med at afgive autoritet, hvis bare den, der tager ledelse, formår at signalere: ”jeg ved, hvad der skal gøres!”

 

3. Giv rum og tid
Vi reager meget forskelligt under pres. Vores personlighed og historik er én stor ubekendt faktor i ligningen hændelse + person = reaktion. Det betyder, at nogle er på benene igen efter et øjeblik, mens andre er udfordret i måneder efter. Et godt psykisk beredskab har både det korte og det lange blik herfor.

 

Vil du vide mere og være i stand til at håndtere kriser?
I april måned afholder CRECEA et kursus i psykisk krisehjælp.
På kurset lærer du at vurdere, hvornår der er tale om en krisesituation, og du lærer at genkende typiske krisereaktioner. Desuden får du redskaber, så du kan tage hånd om den ramte og til at vurdere, om der skal tilkaldes ekstern hjælp.

Læs mere om kurset her.

 

 


Mere information

Hans Marstrand Jensen

Organisationskonsulent

Aktuelt

Se alle

September måneds gode råd

1.9.2019 | Tag højde for dovenskab når du indretter storrumskontoret

Ring 21 18 18 11

1.5.2019 | For at få krisehjælp

Sid godt ved bordet

1.5.2019 | Her er nogle gode råd til, hvordan du indretter din kontorarbejdsplads.