Trioplast

Medarbejderne på Trioplast fik lavet bedre beredskabsplaner med et kursus fra CRECEA

År2015 -

De fik lavet de instrukser, de havde brug for. Og de lærte så meget om beredskabsplaner, at de efterfølgende har lavet flere selv. Sådan omtrent er udbyttet af det to dages kursus om beredskabsplaner, som miljøtekniker Jens Kjær Jensen fra CRECEA har holdt hos plastvirksomheden Trioplast.

 

Virksomheden ønskede et kursus, hvor medarbejderne fik mere at vide om, hvordan man laver beredskabsplaner, som anviser, hvad ledelse og medarbejdere skal gøre, når der sker noget ekstraordinært eller utilsigtet på virksomheden. Og samtidig havde man nogle konkrete beredskabsplaner i forhold til brand, som man gerne ville have lavet på kurset. Jens Kjær Jensen planlagde kurset, der varede to dage, som et meget praktisk forløb, hvor de ca. 15 medarbejdere nok fik viden, men i højere grad skulle ud på virksomheden og bruge den.

 

Fjerne risiko

For at lave en beredskabsplan skal man vide, hvilke risici man har, altså lave en risikovurdering.

Derfor sendte Jens Kjær Jensen medarbejderne i hold ud i deres eget område på virksomheden for at notere alle risici, som de kunne få øje på, der er, når de arbejder på stedet. Og samtidig skulle kigge på, om man kunne gøre noget for at reducere eller helt at fjerne risikoen – så der ikke ville være brug for en beredskabsplan på det punkt.

"De arbejdede målrettet med det, for det var jo deres egen hverdag, der forholdt sig til. De nød at have tid til opgaven, og der gik næsten sport i at se på, om man kunne finde andre løsninger og helt kunne fjerne risici, så de ikke skulle med i beredskabsplanen," fortæller Jens Kjær Jensen.

Hver gruppe endte efter den indledende øvelse med nogle konkrete risici, der var i deres afdeling, som de derefter skulle udforme instruktionsark efter.

 

Overskuelige instruktioner

"For Trioplast var det væsentligt at have forståelige instruktioner, som alle medarbejdere kunne bruge, så ingen var i tvivl om, hvad man skal gøre, hvis uheldet er ude. Jeg underviste dem derfor i, hvordan man laver overskuelige instruktioner, som er nemme at forstå og ikke er for indforståede," siger Jens Kjær Jensen.  

Efter de to dages kursus havde medarbejderne på Trioplast lavet de instrukser, de havde planlagt, og de lærte processen bag, så de kunne fortsætte arbejdet med de næste, som de efterfølgende har fået lavet.

"På den måde fik de både konkrete beredskabsplaner og viden om processen, så de selv kan fortsætte arbejdet fremover," siger han.

Jens Kjær Jensen anbefaler, at virksomheder gennemgår beredskabsplanerne, hver gang man bygger om, bygger nyt eller ændrer i f.eks. indretning og placering af maskiner m.v., og at man i øvrigt kigger dem igennem en gang om året for at sikre, at de altid er opdaterede.

 

Mere information

Jens Kjær Jensen

Arbejdsmiljøkonsulent, Miljøtekniker

Flere cases

Vis alle

DAFA A/S

At være trivselsmedarbejder er en ære

Erik Jørgensens Møbelfabrik

Produktion af kvalitetsmøbler kræver overblik over de interne processer

Danske Bedemænd

CRECEA Krisekorps - kan skabe tryghed på arbejdspladsen

Lantmännen

Terminalen med de gemte ildsjæle

Bo & Aktivitet Aabenrå

Når krop og sprog hænger sammen

Maribo Seed International ApS

Ergonomiske forbedringer på stedet

Center for Miljø og Energi, Aarhus Kommune

Balancen mellem stive rammer og pladdersnak