Arbejdsmiljørepræsentant

3 fejl du ikke vil begå, når du vælger arbejdsmiljøuddannelse

Der er meget at forholde sig til, når man skal vælge, hvor man vil på den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Her er de tre fejl, du ikke vil begå

Arbejdsmiljøuddannelsen er tre dages obligatorisk undervisning for nyligt udpegede arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere. På uddannelsen lærer du blandt andet om arbejdsmiljøarbejdet, hvad din rolle er, hvordan du samarbejder med andre i arbejdsmiljø-organisationen, hvordan du kan være med til at håndtere udfordringer i arbejdsmiljøet, og hvordan det forebyggende arbejdsmiljøarbejde kan gennemføres.




Du kan frit vælge, hvor du tager din arbejdsmiljøuddannelse, så længe uddannelsesstedet er godkendt til at tilbyde uddannelsen. På Arbejdstilsynets hjemmeside kan du få overblik over alle de uddannelsessteder, der tilbyder den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse med fysisk fremmøde.

Når der nu er frit valg på alle uddannelseshylder, hvordan vælger du så rigtigt?

Her har vi samlet tre fejl, vi ofte hører om, men som du bør undgå i din beslutningsproces, så du i stedet kan få mest muligt ud af din arbejdsmiljøuddannelse.

Fejl nummer 1: Du vælger den udbyder, der ligger tættest på dig

Når man skal vælge arbejdsmiljøuddannelse, kommer mange hurtigt til at tænke på den praktiske afvikling af kurset og måske, hvor kursusstedet geografisk er placeret. Det er naturligvis ikke uden betydning, at transporttiden er realistisk for dig, men hvis du udelukkende vælger uddannelsessted baseret på geografisk placering, går du måske glip af muligheden for at få en arbejdsmiljøuddannelse, der er specialiseret i dine hverdagsudfordringer.

Hvis du bruger oversigten over uddannelsessteder fra Arbejdstilsynet, bør du også være opmærksom på, at uddannelsesstederne måske udbyder uddannelsen på flere uddannelsessteder, end du kan se i oversigten. Fx fremgår CRECEA på listen med adresse i Aarhus C, fordi vores hovedkontor ligger der, vi tilbyder i øjeblikket arbejdsmiljøuddannelsen i både Aarhus, Horsens, Varde, Kolding, Odense, Næstved og København.

Fejl nummer 2: Du er ligeglad med, hvad underviseren laver til daglig - udover at undervise

For nogle undervisere på arbejdsmiljøuddannelsen er undervisning deres primære beskæftigelse, mens andre undervisere har undervisningen som en del af deres beskæftigelse. Derfor vil underviserens baggrund og daglige arbejde have en indflydelse på den virkelighed, de taler ind i. En underviser, som også arbejder som arbejdsmiljøkonsulent, vil kunne anvende mange flere praktiske eksempler og gøre teorien meget mere praksisnær.

Derfor har det betydning, hvad underviserne laver - udover at undervise, og det kan være et pejlemærke i forhold til at vælge et uddannelsessted, hvor du kan få en relevant og vedkommende uddannelse. Så kan du nemlig i højere grad bruge din underviser til at få svar på spørgsmål, der er relevante for det arbejdsmiljøarbejde, du skal ud at lave i din egen virksomhed.

Fejl nummer 3: Du tror, at indholdet på alle arbejdsmiljøuddannelser er ens

Der er en række krav til de emner, som alle udbydere af arbejdsmiljøuddannelser skal igennem. Det er med til at sikre, at du får en god, generel arbejdsmiljøviden på uddannelsen. Der kan dog godt være forskelle mellem uddannelser i forhold til, hvor meget opmærksomhed de enkelte emner bliver givet.

Hos CRECEA lytter vi til vores tidligere deltageres ønsker - hvad de har været glade for, og hvad de ville have ønsket mere af. Derfor har psykisk arbejdsmiljø et særligt fokus på arbejdsmiljøuddannelsen i CRECEA.
En af CRECEAs arbejds- og organisationspsykologer varetager en halv dags specialistundervisning på uddannelsen. Her bliver emner som stress, konflikter og kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø behandlet, så du også er godt klædt på til arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø.