Stress

Søvn, trivsel og natarbejde

Søvnen har stor betydning for vores sundhed og trivsel, og derfor er der rigtig god grund til at se søvnen som en del af arbejdsmiljøet, man også kan forbedre.
Det gælder både medarbejdere med natarbejde, der kan optimere deres søvn og dermed trives bedre med natarbejde, og det gælder generelt ift. det psykiske arbejdsmiljø, hvor søvnen kan have indflydelse på fx muligheden for at udvikle og helbrede stress.

 

Test din søvn med bare 3 simple spørgsmål:

Søvn test til nyhedsbrev

Scor din søvnkvalitet - tæl dine point sammen og se dit resultat

3-9 point: meget dårlig søvn. Du bør overveje dit stress-niveau
10-12 point: udmærket søvn, men der er plads til forbedringer
13-15 point: du er en mestersover

Søvn og natarbejde

Mange, der skifter mellem at arbejde om dagen og om aftenen eller natten, oplever at få forstyrret deres biologiske døgnrytme og dermed søvnen. Desuden kan skiftende arbejdstider påvirke helbredet, så der er øget risiko for fx stress og hjertekarsygdomme.

Derfor er der rigtig god grund til at optimere planlægningen af skiftende arbejdstider og have viden om, hvordan man skaber de bedste rammer omkring søvnen for medarbejdere med skiftende arbejdstider.

Fx er det vigtigt at vide, at man ikke må være i søvnunderskud, når man starter en periode med natarbejde. Når man sover om dagen efter natarbejde, bliver søvnen let forstyrret, fordi det kræver større omhu at sove om dagen. Man sover lidt mere overfladisk, for kroppen ved ikke, at den skal sove, og når man bliver forstyrret i søvnen, er det sværere at falde i søvn igen.

Derfor skal man gøre søvnbetingelserne bedst mulige. Sådan gør du:

  • Undgå det skarpe morgenlys. Brug solbriller der beskytter mod det blå lys, indtil du kommer hjem i seng
  • Gå i seng så hurtigt du kan, så kroppen ikke når at vågne
  • Husk at tømme blæren, inden du lægger dig til at sove
  • Vågner du ved middagstid og har svært ved at sove, så stå op. Nyd eftermiddagen og sov igen 2-3 timer om aftenen før næste aftenvagt

Mange tror, at de skal sove alle timer på én gang, men det er en fejl. Bare man får den dybe søvn, så er det underordnet hvor mange timer man sover ad gangen man skal bare nå at sove 8 timer i alt. Hvis man ligger og leger grill-kylling i løbet af eftermiddage, så er det bedre at stå op og så få et par timers søvn, inden man tager på natarbejde igen.

Husk
Vi kan alle sove dårligt i en eller flere nætter, uden at det bliver et problem.

Når vi af den ene eller den anden grund har sovet dårligt, kompenserer kroppen ved, at vi sover længere mere intensivt i de følgende nætter. Det er først, når vi mange dage i træk vågner trætte om morgenen uden at være udhvilede samtidig med, at vi er søvnige og trætte hele dagen, at det er blevet et problem.