Case: Alfa Laval Nakskov

ATEX Rådgivning betød øget sikkerhed, mere viden, en ny fælles forståelse - og også en økonomisk besparelse

alfa-laval-logo_640x360

ATEX Rådgivning hos Alfa Laval i Nakskov betød øget sikkerhed, mere viden, en ny fælles forståelse - og også en økonomisk besparelse

Alfa Laval i Nakskov udvikler og producerer nogle af verdens mest avancerede systemer til væskeseparation inden for eksempelvis den bioteknologiske og farmaceutiske industri, fødevareindustrien, procesindustrien og ikke mindst spildevandsrensning. 

En sådan produktion kræver et stort og avanceret produktionssite, hvor der fx er krav om ATEX-APV og områdeklassificering. Oliver Geschke er R&D membraningeniør og udover at være særdeles specialiseret ingeniør, fik han til opgave at opdatere ATEX-zoner i produktionen.

Til den opgave havde Oliver Geschke brug for ekstern sparring, som han fik af CRECEAs ingeniør Morten Staal med specialviden inden for netop ATEX og procesventilation. 

 På vej mod øget sikkerhed og et fælles sprog
Oliver og Morten gennemgik sammen hele produktionen, og her fandt de både zoner, der skulle klassificeres, som ikke var det, og omvendt fandt de andre zoner, som de selv havde klassificeret, men ikke behøvede det. Da det er dyrt at vedligeholde ATEX-zoner, betød afklassificeringen af nogle af zonerne en betydelig økonomisk besparelse, men det var ikke det vigtigste for Oliver. Det vigtigste var derimod:

Øget sikkerhed. Det er en stor produktion, som nemt kan blive uoverskuelig, men nu har vi så meget viden, at vi er sikre på, at vi bruger vores ressourcer rigtigt og har mest opmærksomhed på de vigtigste områder. Vi taler nu det samme sprog om ATEX og sikkerhed. Vi er nu i stand til at kommunikere på tværs af afdelinger, og vi kan nu dele og supplere hinandens viden. På den måde er vi nu i helt anderledes stand til at finde de rette sikkerhedsmæssige løsninger.”

Konkret fik de som resultat af gennemgangen også:

  • en APV handleplan med et antal punkter markeret i rød, gul og grøn. Handleplanen giver et fælles mål at arbejde ud fra: at få de røde markeringer løst først
  • et fælles system for deadlines for handlinger og revurderinger
  • et system i et fælles format som alle forstår, og som kan forklares til alle – også kolleger i andre afdelinger
  • en fælles forståelse af, hvad der skal til for at kunne klassificere eller afklassificere en ATEX-zone, og en bevidsthed om risikoen for at over- eller undervurdere farer

For Oliver har gennemgangen været et professionelt reality-tjek, og som han siger ”det er godt at sparre med specialister, det kan alle have brug for en gang imellem”.

Vil du vide mere?

Vil du udvide din viden om ATEX-relaterede områder, så har du chancen på CRECEAs kurser i ATEX. Kurserne kræver ingen faglige forudsætninger, og du kan vælge mellem en halv eller hel kursusdag. 

Læs mere om CRECEAs kursus i ATEX