Case: Broen Produktion

Høretest gjorde det synligt, hvorfor medarbejderne skulle benytte høreværn

Broen-Produktion-1

Alle medarbejdere er begyndt at bruge høreværn, når de er i støjende områder i produktionen. Så synligt og konkret er resultatet, efter CRECEA gennemførte høretest hos Broen Produktion (BIBC&DE) i Assens, der producerer ventiler og komponenter til ventiler. 

”Vi har hele tiden haft høreværn og ørepropper liggende og har opfordret medarbejderne til at bruge dem. Men tidligere var der alligevel mange, som undlod at gøre det,” fortæller afdelingsleder Carsten Jørgensen fra Broen, hvor der i produktionen er nogle støjende svejseprocesser, selvom virksomheden allerede har gjort meget for at dæmpe støjen. 
Som en del af indsatsen mod støj fik Broen besøg af CRECEAs sygeplejerske, der lavede høretest på medarbejderne i produktionen.

Der var der mange, der fik sig en overraskelse, da de fik høretesten. Nogle opdagede, at de ikke hørte så godt, som de troede, de gjorde. Andre fandt ud af, at hvis de ikke passede på, kunne de miste hørelsen. Den bevidsthed har så efterfølgende fået alle til at bruge høreværn eller ørepropper,” fortæller Carsten. 
sygeplejersken gennemførte høretest på omkring 40 medarbejdere, som de efterfølgende fik personlige tilbagemeldinger på. Hun viste hver medarbejder skemaer og illustrationer, der viser, hvad støjpåvirkninger gør ved hørelsen, og hvordan den enkelte medarbejders hørelse var. 
Det havde en stor effekt på medarbejderne, at de visuelt kunne se, hvordan deres hørelse har udviklet sig. Og de fik en nyttig information - ikke bare en løftet pegefinger – de oplevede, at det var information, der var meget relevant og konkret, og det motiverede dem til selv at ændre adfærd,” fortæller Carsten Jørgensen.

Succesen med høretest og brugen af høreværn har fået Broen til at gå et skridt videre og nu arbejde med at tilbyde medarbejderne bedre høreværn til alle og formstøbte ørepropper til særligt udsatte medarbejdere. 
Støj er et fokusområde i vores arbejdsmiljøudvalg, og vi vil gøre meget for at dæmpe det. Vi har bl.a. gennemgået alle arbejdsprocesser, og har erkendt, at der er nogle situationer, som vi ikke kan gøre mere ved. Og de steder er det godt at se, at personalet nu alle bruger høreværn,” siger Carsten Jørgensen, der som fremtidige indsatser nævner planer om at arbejde med støjende adfærd og at se på generel støjdæmpning i virksomhedens lokaler.