Case: Raffinaderiet Crossbridge Energy, Fredericia

Ledelsen fik ros af medarbejdere under opsigelsesrunde

marie bjørg webstr

”Det er vigtigt, at det bliver gjort på en professionel og respektfuld måde – i stedet for, at man bare gør noget”.

Sådan lyder det fra Marie Bjørg Nordlund, der er People and Culture Manager i raffinaderiet Crossbridge Energy i Fredericia. Hun har netop været med til den første opsigelsesrunde i de 3,5 år, hun har været i virksomheden.

Crossbridge Energy har ikke en generel plan for, hvordan afskedigelsesrunder skal effektueres, men i forbindelse med den netop overståede reorganisering blev der lavet en plan, som Marie Bjørg Nordlund var med til at gennemføre.

”Det professionelle betyder for mig, at når medarbejdere er nødt til at forlade os, skal vi have gjort så meget som muligt vi kan, for at den enkelte føler sig så godt stillet og behandlet som muligt – selv om det er en afskedigelse”, siger hun og understreger, at det selvfølgelig aldrig er en rar oplevelse at blive opsagt: ”Det er jo aldrig o.k. at blive afskediget. Det er alle sammen gode medarbejdere. Der er ikke nogen, som vi har haft lyst til at skulle sige farvel til”.

”Vi sætter nogen i en situation, hvor de kan blive forvirrede, blive kede af det eller gå ned med stress. Derfor er det meget vigtigt, at ingen føler sig efterladt”, siger Marie Bjørg Nordlund.

En vigtig del af planen var, at opsigelsesrunden skulle effektueres hurtigt - på 24 timer. Desuden blev der etableret en ordning, så alle kunne få en bisidder, hvis de have behov for det. Endelig skulle der hele under processen være mulighed for komme og snakke eller få råd og vejledning. Derfor valgte man at få en af CRECEAs krisepsykologer ud på Crossbridge Energy i tre dage. Marie Bjørg Nordlund understreger, at det giver noget andet, når det er en uvildig, der får den rolle, end hvis det er en intern.

”Noget af det smarte, vi gjorde, var at placere den eksterne psykolog ved kaffemaskinen i vores reception. Så blev det lettere bare at komme forbi og få en lille snak om det ene og det andet. Nogle havde brug for at komme og sige, ”puha, men det skal jo nok gå”, ”hvad gør jeg lige med det her?” eller andre af den slags små udmeldinger og spørgsmål,” fortæller Marie Bjørg Nordlund.

Det var både opsagte og ikke-opsagte, der kunne benytte sig af muligheden, og det er Marie Bjørg Nordlunds indtryk, at det var nemmere for folk at benytte sig af, når psykologen var på stedet, og som medarbejderne derfor kunne se, fremfor hvis de skulle ringe til en.

”Nogle havde behov for klare anvisninger om, hvad de skulle gøre, men bare det, at man ikke lukker sig inde i sig selv, og der er en, der lytter, gør at man kan komme videre”, siger Marie Bjørg Nordlund, der fortæller at ordningen også betød, at der var grupper af medarbejdere, der benyttede sig af at kunne vende udfordringer med CRECEAs psykolog Randi Hoffmann.

Hun fortæller, at medarbejderne gennem samtalerne med hende fik nye vinkler på den situation de stod i og forslag til, hvordan de skulle takle den.

”Ved Crossbridge var der også åbnet op for direkte karriererådgivning og jeg kunne forestille mig at nogen allerede har landet et nyt job”, siger Randi Hoffmann.

Marie Bjørg Nordlund vil klart anbefale ordningen med en ekstern krisepsykolog til andre virksomheder, der står over for afskedigelser.

”Jeg har indtryk af, at det var en rigtig god måde, det hele blev håndteret på. Vi har fået ros for det og meget god feedback efterfølgende. Det er kommet lidt bag på mig. For det er faktisk svært at få positiv feedback i sådan en proces her”, siger Marie Bjørg Nordlund og fortæller om en af de opsagte medarbejdere, der kom til hende og sagde, ”at det er godt nok flot, sådan som I har valgt at gøre”.

De fleste medarbejdere, der benyttede tilbuddet, foretrak snakken ved kaffemaskinen og de mere impulsive møder, mens et par stykker bookede en decideret samtale hos CRECEAs psykolog. Det var også vigtigt for ledelsen, at der var et professionelt efterværn.

”Det, synes jeg, er supervæsentligt. Det koster måske også lidt, men det er givet godt ud, at man får sendt medarbejdere videre på en god måde”, siger Marie Bjørg Nordlund og fortæller, at alle de afskedigede medarbejder har sagt ja til et outplacement-forløb.

”Den plan, vi havde lagt, har været effektiv og fungeret godt. Jeg har selv været med til nogle lidt skrækkelige eksempler på, hvordan opsigelsesrunder kan være og opleves”, siger Marie Bjørg Nordlund, der understreger, at der selvfølgelig skal være plads til at blive sur.

”Jeg ved jo godt, at chokfasen varer et stykke tid, og så kommer der en ny fase, hvor man måske bliver lidt mavesur, og det skal der også være plads til. Så vi er faktisk ikke helt igennem det endnu. Altså det tager jo noget tid, hvor man diskuterer, eller hvor man oplever, at nogen ikke er glade”, siger hun.

Kontakt

Står din virksomhed over for afskedigelser?

CRECEA er specialiseret i den overordnede planlægning, løsningsudgaver, briefing og back-up på afskedigelsesdagene.

Kontakt arbejds- og organisationspsykolog Randi Hoffmann på 21 27 26 66 eller rho@crecea.dk

Eller ring til CRECEA på 70 10 86 00, så hjælper vi jer videre.