Case: Vattenfall

Vattenfalls medarbejdere fik tips til færre gener ved hjemmearbejde

VF_logo_linear_grey_RGB

Webinar på 1,5 time skabte opmærksomhed på, hvad medarbejderne selv kan gøre for at for at få færre gener ved hjemmearbejde, og hvad lederne skal huske at støtte deres medarbejdere i, så alle forhåbentlig kommer sunde og raske tilbage på arbejde, når det er muligt.

 

Mange måneders hjemmearbejde begynder at sætte sine spor. Både i kroppen og i forhold til de (manglende) sociale relationer på arbejdspladsen.

Mange med administrative opgaver arbejder fuld tid hjemmefra og sidder ved køkken- eller stuebordet, hvor arbejdspladsen ikke for alvor er indrettet, så den passer til arbejdsopgaverne.

Desuden er det også lidt svært at skabe variation i arbejdet. Bordet er jo, som det er, og de færreste husker, at de gerne må variere og sidde lidt i sofaen, ligge lidt på maven på gulvet med computeren, stå op ved en høj reol, eller hvad man kan komme i tanke om af variationsmuligheder.

De sociale relationer på arbejdet, dem der binder organisationen sammen, har også svære kår. Det er så nemt at springe det virtuelle kaffemøde over, når man liiiige skal have noget færdigt mellem alle de andre opgaver, der også skal passes så som børnenes hjemmeskole, beskeder på AULA osv.

Med udsigten til at disse svære arbejdsforhold langt fra er ovre, er der mange, som gerne vil have tips og ideer til, hvordan man kan indrette sin hjemmearbejdsdag og sin hjemmearbejdsplads, så den tager højde for både ergonomi og trivsel.

CRECEAs arbejdsmiljøkonsulent og fysioterapeut Randi Riber har stor viden inden for dette område, og hendes erfaring er:

både ergonomiske-, psykosociale- og indeklimamæssige forhold kan være medvirkende til, at mange af de hjemmearbejdende har udfordringer med smerter i ryg, nakke, skuldre og arme, og at de i højere grad end normalt oplever at få hovedpine og har svært ved at holde koncentrationen.

Løsningerne skal derfor ses i en sammenhæng.

Og heldigvis hjælper f.eks. motion, variation og bevægelse med at reducere både de fysiske og de psykiske gener”.

Forbedret arbejdsmiljø i en Corona tid
Thomas Bisgaard Hansen er formand for arbejdsmiljøudvalget hos Vattenfall i Kolding, og allerede i december måned kontaktede han CRECEA for at få hjælp til denne fortsatte udfordring med at skabe et forbedret arbejdsmiljø i en Corona tid.

Thomas fortæller:

Vores kolleger har siddet hjemme og arbejdet i lang tid nu, og de kommer nok også til at gøre det i et godt stykke tid endnu. Som arbejdsmiljøorganisation vil vi gerne hjælpe dem med forebygge, at de får gener, smerter og stress af hjemmearbejdet.

Derfor aftalte vi, at arbejds- og organisationspsykolog Tine Ravn Holmegaard og Randi Riber skulle holde et webinar, hvor de i løbet af 1.5 time kom med gode, brugbare råd til, hvad medarbejdere selv kan gøre for at reducere de fysiske og psykiske belastninger, hjemmearbejdet kan give.

Webinaret har skabt en opmærksomhed, både på hvad den enkelte medarbejder selv kan gøre for at forebygge gener, og på hvad lederne skal huske at støtte sine medarbejdere i at gøre for at sikre hensigtsmæssige arbejdsforhold på hjemmearbejdspladsen, samt at fællesskabet og trivslen består.

Vi håber, at den viden skubber på, at alle faktisk prioriterer dels at igangsætte tiltag og dels også at deltage i tiltagene. Og vi håber, at sådan en indsats kan være med til at sikre, at vi alle kommer sunde og friske tilbage på kontoret, når det igen bliver muligt.