
Fra giftig gæld til fremtidens velfærd
Antropolog Susanne Ekman vil i sit oplæg fokusere på det, hun kalder det udpinte danske velfærdssamfund – et samfund, der gennem mange år har været præget af urealistiske forventninger, og som sætter rammen for arbejdslivet i det offentlige.
Ekman påpeger et betydeligt misforhold mellem politiske løfter og de faktiske ressourcer, hvilket skaber en "giftig gæld" i systemet, der ofte resulterer i ekstraarbejde for medarbejderne og påvirker borgerne negativt.
Susanne Ekman gennemgår, hvilke benspænd og barrierer man støder på i jagten på løsninger – og hvilke muligheder, der er for at finde en vej igennem systemerne.
Hun argumenterer for, at ansvaret for systemiske problemer ofte placeres på individniveau, hvilket gør det vanskeligt at implementere systemiske ændringer. Ekman advarer om, at denne dynamik kan føre til kollaps i både individuelle og organisatoriske sammenhænge, hvis ikke der foretages nødvendige systemiske ændringer.
”Man kan ikke lave systemiske ændringer, medmindre man har villige individer, men man kan ikke lægge ansvaret på det enkelte individ”, påpeger hun.
Susanne Ekman er lektor på Roskilde Universitet og har i snart 20 år forsket i arbejdsliv, organisationer og velfærdsstatens udfordringer. Susanne Ekman er særligt optaget af, hvordan politiske og økonomiske forandringer påvirker arbejdsforhold, medarbejdertrivsel og organisatorisk effektivitet.
Susanne Ekmans har skrevet debatbogen ”Giftig gæld og udpint velfærd”, hvor hun analyserer det danske velfærdssamfunds udfordringer. Hun bidrager til debatten om velfærdsstatens fremtid og behovet for systemiske reformer for at imødegå sociale og strukturelle problemer.