Stress

Start op efter ferien uden stress

Få 5 gode råd til at lykkes med en opstart uden stress - på trods af mange opgaver og ubesvarede mails

For mange kan det være hårdt at komme tilbage fra ferie. Nogle frygter store bunker på skrivebordet og uoverskueligt mange e-mails i indbakken.

Derfor får du her 5 gode råd, der hjælper dig til at komme godt i gang uden stress.

Råd nr. 1: Den bløde start
Mange stresseksperter anbefaler, at du starter blødt op efter din ferie. Dette er ikke uden grund. Der er forskningsmæssigt bevis for, at din krop og dit hoved omstiller sig til en anden ”gearing” efter ferien. Dette er dog ikke nemt, når alle bunkerne og måske også medarbejdere og ledere skriger til dig ”løs mig!” For at kunne skabe den bløde start for dig, skal du efter ferien sætte et tempo, som er under dit normale optimale præstationsniveau. Du kan selv mærke, hvor det er, men det kræver, at du sætter tempoet så langt ned, at du kan mærke at du ”underpræsterer”. Start med dette fra dag et og øg så langsomt i niveau. Efter den første uge skulle du nu være nået så langt op i niveau, at du kun i korte perioder kan mærke, at du arbejder langsommere i niveau. Oprethold dette niveau resten af året, da det er dit reelle optimale niveau.

Råd nr. 2: ”What have I done” lister
Mange anbefaler ”to do” lister for at få styr på opgaverne. I stedet anbefaler vi, at du sætter dig ned en halv time, før du skal hjem og laver en ”what have I done” liste. En liste over alle de opgaver du nåede i løbet af dagen. Dette skal ses som mere motiverende, da mange af de opgaver, der arbejdes med i dag, er for komplekse til at stå på en ”to do” liste.

Råd nr. 3: Lad være med at arbejde over
Det kan være meget fristende at arbejde over de første dage efter ferien for at indhente det forsømte - specielt hvis man skal arbejde i et lavere tempo end normalt. Det er ifølge mange eksperter en dårlig idé, fordi du så lynhurtigt kommer ind i en rytme, hvor dit arbejde bliver prioriteret over dit privatliv. Det giver typisk dårlig samvittighed, da det ikke er afstemt med familien, og dette er en af de største stressfaktorer vi har. Dette leder op til råd nr. 4.

Råd nr. 4: Tag familien med i prioriteringen
Ved din familie, hvor meget du har tænkt dig at arbejde det næste halve år? Ved du det selv? Afstem med din familie, hvor meget du faktisk har tænkt dig at lægge af tid på jobbet. Kan du holde 37 timer, eller regner du med at skulle bruge overtid? Det kan være rigtig godt at have stemt af med familien i forhold til det næste halve år. Husk familien har lige haft dig hos dem i typisk to-fire uger i streg, og nu forlader du dem igen for arbejdet. Sæt dem ind i, hvor meget de skal regne med at undvære dig. Måske kan dette også hjælpe på din prioritering.

Råd nr. 5: Hvis alt andet fejler, brug dine 100 %
Hvis ovenstående ikke fungerer for dig, så tag dette råd: Find selv ud af, hvordan du vil bruge din tid det næste halve år. Husk, at du har kun 100 % af din energi/tid at give af. Hvor meget skal henholdsvis din familie, arbejdet, venner og anden fritid have? Det vigtigste er at bremse dig selv, inden du går ud og laver det samme, som du altid har gjort. Hvad skal dine prioriteringer være? Lev efter dem og forhold dig til, at så er det godt nok, da du ikke kan give mere end 100 % af dig selv.

God stress-fri opstart.

Hvis uddannelse i arbejdsmiljø er noget af det, du skal planlægge den næste tid, er her nogle muligheder. Lige nu anbefaler vi:

Reboarding: Fra hjemmekontoret til arbejdspladsen
Få inspiration til hvordan du får corona-ændrede medarbejdere tilbage på arbejde, så den nye hverdag ikke bare bliver "a new normal" men "a better normal".

Få værktøjskasse fyldt op: Praktisk kursus om krænkende handlinger
Dette er et hands-on praktisk kursus til at lave en indsats til forebyggelse og håndtering af krænkende handlinger på din arbejdsplads.

Ledelse uden stress
Vær lederen der håndterer stress - både din egen og dine medarbejderes.

Kursus i kemi og instruktion
Oplæring, instruktion og tilsyn ved anvendelse af kemi - lev op til instruktionspligten i den nye lovgivning om kemi.